«ДЛЯ КУЛЬТУРИ В НАПРЯМКУ ГІГІЄНИ»: ГРОМАДСЬКЕ ЗДОРОВ’Я ТА «ВИСТАВКОВИЙ КОМПЛЕКС» У ЛЬВОВІ НАПРИКІНЦІ ХІХ – НА ПОЧАТКУ ХХ ст. (City: History, Culture, Society, 2019)
«Довге» ХІХ ст. стало «золотою добою» в історії виставок. Упродовж цього часу змінювалось розуміння їхнього значення, організаційні підходи та тематичне наповнення, що надавало їм нових функцій. Часто ці процеси розглядаються та пояснюються в межах концепції «виставкового комплексу». Розвиток сфери громадського здоров’я, її входження до показників понять «цивілізованості» і «прогресу», закріплення авторитету за гігієною та гігієністами, «бактеріологічна революція» сприяли тому, що в другій половині ХІХ ст.окремі виставки міжнародного, національного та регіонального рівня присвячують проблемам здоров’я та гігієни.У Львові своєрідним відлунням та наслідуванням міжнародних практик стали лікарсько-природничі виставки 1888 р. та 1907 р., які, хоча й не стосувались винятково проблем гігієни та громадського здоров’я, все ж присвятили їх розгляду окремі відділи та секції. Обидві були організовані професійними середовищами в межах з’їздів польських лікарів та природознавців, що надавало їм локального та національно забарвленого характеру. Виокремлення гігієни на цих виставках варто розглядати у зв’язку з розвитком гігієнічного руху в тогочасній Галичині, учасники якого, серед іншого, ставили собі за мету поширення знань з гігієни, а також в контексті формування суспільного дискурсу довкола питань громадського здоров’я в провінції. Крім цього, експозиції стали місцем співпраці влади та громадських активістів і фахівців, а також своєрідними провідниками ідеї прогресу в тогочасній Галичині.
Keywords: громадське здоров’я; гігієна; гігієнічні виставки; гігієнічний рух; Львів; Галичина