РОЗУМІТИ ПОСТМОДЕРНІЗМ: ПІВНІЧНІ КВАРТАЛИ ПОДОЛУ (City: History, Culture, Society, 2019)
Проблема переоцінки спадщини радянської доби є дуже складною і суперечливою темою. Зараз велику дискусію у професійному полі викликає спроба надати статуси пам'яток або зберегти споруди другої хвилі модернізму в СРСР 1960–1970-х. У цій статті автор, однак, здійснює спробу відкрити новий шар: постмодерністську архітектурну спадщину в межах радянської епохи. Об’єктом дослідження є житловий комплекс «4квартали» з вбудованими приміщеннями і дитячим садочком, розташований на межі житлової й індустріальної зон Подолу в Києві.Поділ оминула перебудова за модерністським планом 1968 року, і це створило унікальну ситуацію майданчику для тестування експериментальної архітектури з кінця 1970-х, частиною якої є проект «4квартали». Наявність конкретних авторських методів застосованих у роботі, їхній вплив на естетику місцевої архітектури наступного десятиліття дають підставу розглядати цей проект як вододільний між різними періодами. В статті розглядаються умови, за рахунок яких майстерня «Київпроекту» у середині-кінці 1980-х рр. мала змогу працювати зі значно більшою свободою у підходах, ніж їхні колеги. Чому і як саме автори у своїй роботі досліджували і виражали міжнародні тенденції в архітектурі? В чому полягала робота з місцевими особливостями ландшафту, матеріалами, історією забудови та археології, і чому вона була важливою у означенні вододілу між модернізмом і наступною епохою? Також в статті розглядають підходи до історичного міського середовища в контексті змін містобудівної політики останнього десятиліття СРСР. Для виявлення паралелей між світловими і локальними підходами автор пропонує осмислювати збудоване середовище за допомогою критичного словника тогочасної філософії постструктуралізму. Велика кількість рис, що були співзвучні тогочасній філософській критиці модернізму присутні в цьому проекті. Можна стверджувати, що українська радянська архітектура втратила монолітність у підходах в середині 1980-х і цей проєкт є яскравим вираженням однієї з нових течій, яку доцільно вважати постмодернізмом.
Keywords: Поділ; архітектура СРСР; модернізм; постмодернізм; спадщина; критерії якості; побудоване середовище