ПОЛКОВИЙ СЕКВЕСТР ГЕТЬМАНЩИНИ: ЗОВНІШНІЙ ВИГЛЯД І СТАН СПОРУДИ НА СЕРЕДИНУ XVIII СТ. (City: History, Culture, Society, 2018)
У статті здійснено спробу дослідити стан будівель в’язниць у полкових містах Гетьманщини та Глухові на середину XVIII ст. Відзначено, що гарний стан тюремної споруди був запорукою покарання злодія. У правничих джерелах того часу йдеться про існування трьох видів місць для утримання в’язнів: “сподняя” і “верхняя” в’язниці та окреме приміщення для арештантів із вироком. У статті автор послуговувався матеріалами, де проілюстровано випадки втеч злодіїв із секвестрів. Крім того, використано документи полкових канцелярій, в яких просили дозволу у столичних органів влади на проведення ремонтних робіт. У результаті дослідження з’ясовано, що секвестри полкових міст і Глухова на середину XVIII ст. складалися з острогу, верхньої (1–2 хати) і нижньої тюрм та караулень. Зазначено, що зовнішній вигляд секвестру у вітчизняній історіографії залишається малодослідженим. Автор відзначає, що в’язниці у полкових містах Гетьманщини розташовувалися не у підвалах ратуш, а поруч з адміністративними будівлями на центральній площі. Іноді використовувалися “непрофільні” приміщення для утримання арештантів – хати та сараї місцевих жителів.Досить часто в’язниці перебували у занедбаному стані. В’язні страждали від погодних умов. Не набагато кращими були умови несення служби в охорони. Природні фактори постійно знищували дерев’яні споруди, навіть за умови відсутності пожеж. Острог та стіни хат з часом трухлявіли і злочинці отримували можливість втікати. Зазначено, що споруда значно швидше ставала непридатною саме через постійні спроби злочинців втекти, проламавши дерев’яні стіни. Практика часткового ремонту в’язниць не могла вирішити проблему, і за деякий час знову виникала необхідність оновлення будівлі.Варто відмітити, що існували три шляхи забезпечення матеріалами будівництва або ремонту тюрем. У першому випадку ресурси брали у мешканців полку на основі розподілу, який проводила полкова канцелярія; у другому використовувалися гроші із казни лише на ті матеріали, яких не було у обивателів полку; третій варіант – Військовий скарб покривав повністю всі витрати.
Keywords: Гетьманщина; полкові міста; в’язниця; арештанти; секвестр