ДЕЯКІ НЕВІДОМІ ФАКТИ ЕВОЛЮЦІЇ ОБОРОННИХ СПОРУД ВЕРХНЬОЇ ЛАВРИ (City: History, Culture, Society, 2018)
Дослідження оборонних споруд Києво-Печерської лаври охоплюють багато важливих аспектів, що вимагають серйозних архітектурних, археологічних та бібліографічних досліджень. Серед них є питання про етапи їх спорудження та будівельну еволюцію. У статті висуваються припущення про початкове функціональне призначення приміщень Південної башти (Годинникової), Онуфріївської башти та башти Івана Кушника не тільки для стрільби з рушниць під час бойових дій, а й для проживання караулу.Вперше подано реконструкції деяких ділянок монастирських мурів Верхньої Лаври та башти Кушника на початковий будівельний період.
Keywords: Києво-Печерська лавра; монастирські мури