АКТУАЛІЗАЦІЯ МУЗЕЮ ЯК КУЛЬТУРНО-ОСВІТНЬОГО ЦЕНТРУ ТА ВІДКРИТОГО ГРОМАДСЬКОГО ПРОСТОРУ (на прикладі Мелітопольського міського краєзнавчого музею) (City: History, Culture, Society, 2017)
Стаття розкриває шляхи перетворення музею зі сталого місця збереження артефактів культурної спадщини на відкритий та динамічний  ромадський простір соціальної взаємодії на прикладі діяльності Мелітопольського міського краєзнавчого музею за останні 5 років.Мелітопольський міський краєзнавчий музей – культурно-освітня інституція, яка має 95-річну історію і цікавий досвід сучасної роботи.Сьогодні музей своє майбутнє вбачає в утриманні балансу між традиційними функціями музейного закладу та передовими атракційними технологіями. Стратегічні завдання колектив музею бачить в пропагуванні таких цінностей як відкритість, динамічність, сучасність через сприйняття музейного простору як території, де історія оживає. В статті висвітлено окремі напрямки та приклади роботи музею в сфері проектної та дослідницької діяльності, організації освітніх програм, запровадження новітніх та оновлення змісту традиційних форм роботи, співпраці з громадськими організаціями на різних рівнях. Серед основних чинників успішної актуалізації музею на прикладі дослідження досвіду Мелітопольського міського краєзнавчого музею заостанні 5 років можна виокремити:– обрання вірного стратегічного напрямку свого розвитку;– участь в освітніх заходах з підвищення рівня професіоналізму працівників музею;– співпраця та обмін досвідом з провідними музейними закладами України і світу;– активізація участі в проектній діяльності;– впровадження інноваційних форм та учасницьких практик в свою роботу;– посилення співпраці з громадськими організаціями та окремими культурно-освітніми ініціативами.Перспективи подальшого розвитку музею полягають в збереженні внеску попередніх поколінь в культурне надбання України та пошуку можливостей по-новому його використовувати, популяризувати та збагачувати шляхом якомога ширшого залучення громадськості.
Keywords: музей; культурно-освітній центр; освіта впродовж життя