РОЗШИРЕННЯ УНІВЕРСИТЕТСЬКОГО ПРОСТОРУ В КИЄВІ (до історії перших приміщень університету св. Володимира) (City: History, Culture, Society, 2017)
У статті розглядається історія перших приміщень Університету св. Володимира у контексті формування університетського простору в Києві. Дана публікація є продовженням циклу статей присвячених історії будинків Університету св. Володимира упродовж раннього періоду існування навчального закладу (1834-1842). Публікація описує особливості розширення університетського простору від кінця 1835 р. до 1842 р. У статті висвітлено подробиці будівництва орендованих університетом будинків, встановлено місце їх розташування в міському просторі Києва. Зокрема, описано деталі щодо облаштування лікарні для студентів (будинок Севастьянова), подробиці функціонування університетської церкви (Кловський палац), особливості організації закладу для незаможних студентів (будинок Гербеля, згодом Хоєцького). Також висвітлено деталі щодо закладення ботанічного саду і оренди спеціальних приміщень для нього. Звернена увага на особливості приміщень медичного факультету для якого упродовж 1841-1842 навчального року винаймалася спеціальна будівля (будинок Фреймана). Зазначені будівлі Університету св. Володимира розташовувалися поруч з тогочасним адміністративним центром міста і губернії, у престижних, аристократичних районах Києва ‒ Липках та Печерську. Для розгляду особливостей розширення університетського простору в Києві були широко використані архівні та картографічні джерела. Також у дослідженні детально проаналізовано деталі орендних договорів щодо найму будинків для Університету св. Володимира. Головні висновки вказують на те, що університетський простір включав не тільки будівлі, а й значні за площею орендовані садиби з низкою господарських приміщень, які були необхідні для повноцінного функціонування навчального закладу. Упродовж 1835-1842 рр. розширення університетського простору було спрямоване у двох головних напрямках. По-перше, збільшення кількості студентів вимагало створення необхідних умов для навчання і проживання вихованців університету, що сприяло розширенню університетського простіру в Києві. По-друге, тривав процес створення нових підрозділів університету, що збільшувало площу університетської території. Не менш важливим стало те, що університетська корпорація від заснування навчального закладу почала брати активну участь у формуванні культурного простору Києва.
Keywords: університетський простір; міський простір; Київ; Університет св. Володимира