ГОРОДНИ – ОБОРОННЫЕ СТЕНЫ КИЕВА IX-XIII вв. Часть третья. ЗАБОРОЛА (City: History, Culture, Society, 2017)
У статті автор продовжує досліджувати питання щодо конструктивних і функціональних особливостей оборонних споруд міста Києва у IX–XIII ст. Він вважає, що вивчаючи фортифікації часів Київської Русі, необхідно розглядати їх у єдності з тактикою облоги і оборони того часу. Правильне розуміння розвитку оборонних споруд, їх різних типів і конструкцій, не може бути досягнутим без розгляду цих споруд з точки зору тактичних принципів і тактичних вимог, що висувалися до них при бойовому використанні.На основі аналізу наукової літератури, опрацювання літописних та археологічних джерел автор доходить висновку, що міські оборонні укріплення у період, що досліджується, представляли собою двоярусні дерев'яні споруди. Перший ярус складався з пустотілих три- або чотиристінних городен, які були основою оборонного муру. Якщо городні не забивалися грунтом, то використовувалися для різних потреб (наприклад, як складські приміщення). Перший ярус чотиристінних городен міг мати кілька поверхів.  Другий ярус укріплень – це бойова площадка (заборола) – спеціальна легка конструкція, що давала можливість стріляти по ворогу зверху і служила для захисту воїнів, які обороняли стіни. Оскільки забороли археологічно не представлені, автор при їх реконструкції спирається на письмові джерела. Він виокремлює три основні типи заборол. Перший, найбільш простий тип, складався з бойового ходу (площадки) і поставленого з боку поля частоколу або «щитів» із заповненням з вертикально встановлених колотих дощок, між якими прорізалася вертикальна стрільниця для стрільби з луку.  Другий, найбільш поширений, тип складався з критого бойового ходу. Зі сторони поля він був захищений вертикально встановленими колотими дошками з стрільницями і «дверима», при відкриванні яких метали каміння, списи або лили окріп. Це була легка балочно-стовпова конструкція, перекрита двосхилим дахом ( з крутим схилом з боку поля). Третій тип заборол складався з бойового ходу, суцільної галереї, що проходила з боку городища, та конструкції з чотиристінних клітей і стінок між ними з горизонтально покладених колод – з боку поля. Все це перекривалася двосхилим дахом з консольним нависанням над галереєю з боку городища
Keywords: Древний Киев; оборонные стены; земляные валы; городни; заборола