ІСТОРІЯ РОЗВИТКУ СІРНИКОВОГО ВИРОБНИЦТВА НА ВОЛИНІ. РІВНЕНСЬКА СІРНИКОВА ФАБРИКА (City: History, Culture, Society, 2026)
У статті здійснено комплексне дослідження історії розвитку сірникового виробництва на території Волині, з акцентом на діяльність Рівненської сірникової фабрики. Розглянуто етапи становлення галузі від кустарного до індустріального виробництва з урахуванням технологічних інновацій, зокрема впровадження безпечних (безфосфорних) сірників. Детально проаналізовано технологічний цикл виготовлення сірників: від підготовки деревини до нанесення запалювальної суміші та пакування готової продукції.Особливу увагу приділено соціально-економічному впливу підприємства на місцеву громаду, зокрема створенню робочих місць для жінок і дітей у місті Рівне на початку XX століття. На основі архівних джерел, картографічних матеріалів та унікальних фотографій 1912 року, зроблених під час етнографічної експедиції С. Ан-ського, реконструйовано ймовірне місце розташування фабрики та особливості її функціонування.Проаналізовано причини припинення діяльності підприємства у 1922 році, серед яких економічна нестабільність, впровадження державної сірникової монополії у Польщі та дискримінаційна політика щодо єврейських підприємців. Окремий розділ присвячено спробі відновлення сірникового виробництва на Рівненщині у 1998 році, коли було створено сучасну фабрику в місті Березне. Дослідження підкреслює значущість сірникової промисловості як чинника економічного та соціального розвитку регіону, а також сприяє збереженню історичної пам’яті про маловідомі сторінки місцевої індустріальної спадщини.
Keywords: сірникове виробництво; Волинь; Рівненська сірникова фабрика; безпечні сірники; соціально-економічний вплив