DССС (ЦЕНТР СУЧАСНОЇ КУЛЬТУРИ У ДНІПРІ): ІСТОРІЯ СТВОРЕННЯ, ТРАНСФОРМАЦІЙ ТА ДІЯЛЬНОСТІ ІНСТИТУЦІЇ (City: History, Culture, Society, 2026)
Стаття простежує історію виникнення та розвитку DCCC (Центру сучасної культури у Дніпрі) як інституції, що поєднує репрезентацію актуальних мистецьких практик із роботою з локальним контекстом і міськими спільнотами. Показано, як ініціатива, що сформувалася після Революції Гідності навколо фестивалю аудіовізуального мистецтва та нових медіа «Конструкція» (2015–), еволюціонувала від «віртуальної» присутності до спроб створення фізичного простору й реалізації прототипу — тимчасового публічного майданчика «Сцена:Stage» (2017), відзначеного на European Prize for Urban Public Space 2018 та номінованого на премію Mies van der Rohe Award. Описано запуск DCCC у будівлі колишнього губернського земства на Крутогірному узвозі, процес реставрації та модель резидентності (ГО «Культура Медіальна», галерея «Артсвіт», «Альянс Франсез»). Окрема увага приділена трансформації інституції під час повномасштабної війни: від тимчасового призупинення діяльності до створення соціального хабу (2022), а далі — відновлення програмної роботи (2023–2024), посилення міжнародних зв’язків, запуску кінотеатру, «Експериментальної студії» та крамнички як культурно-дизайнерського проєкту. Матеріал також окреслює ключові напрями діяльності DCCC: виставкові, освітні, резиденційні та кінопрограмні практики.
Keywords: Центр сучасної культури; Дніпро; культурна інституція; нові медіа; публічний простір; мистецькі резиденції; культурний простір