«Троянський кінь» Холодної війни: Нова Гута як інструмент радянського впливу СРСР (City: History, Culture, Society, 2023)
У статті йдеться про здійснення влади Радянським Союзом у період Холодної війни на території Польської Народної Республіки (ПНР) через економічні та містобудівні механізми на прикладі побудови Нової Гути. Зокрема, розглядається втручання в структурні реорганізації побудови міста та комбінату, консультаційні наради польських та радянських експертів. Зазначається, що вплив Радянського Союзу спостерігався, починаючи від сприйняття радянської моделі форсованої індустріалізації та управління будівництвом і закінчуючи щоденним контролем технологічних процесів на виробництві. У пропагандистському образі Нової Гути постійно підкреслюється її важливість як одного з найголовніших символів польсько-радянської дружби та символу миру, що відповідає риториці Холодної війни. Зрештою, у сучасній історіографії та колективній пам’яті концептуалізується сприйняття Нової Гути як спадщини Холодної війни, зокрема, через музеєфікацію її простору, відбувається її вписування в рамки незручної спадщини.
Keywords: Нова Гута; Холодна війна; пропаганда; соціалістичне місто; індустріальна спадщина; незручна спадщина