ШВЕЙЦАРЦІ НА ПЕРЕХРЕСТІ ЄВРАЗІЇ: МІКРОСЮЖЕТ МІСЬКОЇ ІСТОРІЇ З ПЕРСПЕКТИВИ ІСТОРІЇ УКРАЇНИ (City: History, Culture, Society, 2023)
Хоча мікроісторичні дослідження є типовими для урбаністики, вони не можуть ігнорувати макроісторичної перспективи. Такою є історія України для історії українських міст. У статті звернуто увагу на цей факт з огляду на те, що українська історіографія потребує повної ревізії історії України, оскільки проголошення незалежної Української держави 1991 р. змінило об’єкт-суб’єкт національної історії. Суверенна Україна утворила нового суб’єкта людської історії, який не тотожний українському народу. Вона перетворила неоднорідне населення колишньої радянської провінції на одну націю, а український народ став опорою її суверенітету та культурної своєрідності. До незалежності єдино можливим суб’єктом історії України був український народ із його пливкими характеристиками. Новий суб’єкт історії України — це людство, яке коли-небудь проживало на території суверенної Української держави й має драматично ширші, але фіксовані просторові, часові й культурні виміри. У цій статті викладено візію історії України, визначену цим актуальним суб’єктом, і саме з цієї перспективи оцінено роль швейцарських мігрантів в Україні у XIX — на початку XX ст. Підприємці зі Швейцарії, які осіли в Україні в окреслений період, заслужили почесне місце в історії України як видатні промотори індустріалізації та вестернізації
Keywords: суб’єкт історії; цивілізація; пам'ятки історії; землеробська колонізація; Україна; швейцарець; підприємець