МЕТАЛЕВІ АКСЕСУАРИ ЛЮЛЬОК (за етнографічними та археологічними матеріалами з Полтавщини) (City: History, Culture, Society, 2023)
У публікації розглянуто процес поширення моди на куріння люльок форми «штумель» (stummel), які були популярними на території підросійської території України від кінця XVIII ст., а особливо, в першій чверті ХІХ ст., й побутували аж до витіснення їх цигарками у ХХ ст. Із залученням археологічних і етнографічних джерел встановлено технологію виготовлення аксесуарів до цих люльок, з’ясовано назви структурних частин. Подано фото та розшифрування рукопису з експедиції відомого археолога, етнографа, керамолога кінця XIX — XX ст. Іван Зарецького, присвяченого процесу виготовлення люльки із дерева, із металевими прикрасами та кришечкою. Запис зробив майстер Лука Мелешка з с. Велика Павлівка на Зіньківщині. У цьому документі є малюнок люльки із кришкою та прикріпленою протичкою із підписами частин виробу. Проведено аналіз виготовлення металевих частин люльок. Вивчено деталі — збережені частини від 19 люльок із археологічних досліджень на Полтавщині, переважно у місті Полтаві. На основі стратиграфічних спостережень і європейських аналогій встановлено час їхнього побутування — кінець XVIII — 1830-ті рр.
Keywords: міська археологія; люлька; аксесуар люльки; Полтава; Велика Павлівка; Полтавщина; Іван Зарецький