МІСЬКИЙ ПРОСТІР, САНІТАРІЯ ТА ЯКІСТЬ ЖИТТЯ В СЕРЕДНЬОВІЧНОМУ ЛОНДОНІ (Переклад фрагментів із Calendar of LetterBooks of the City of London: H, 1375–13991) (City: History, Culture, Society, 2023)
Calendar of Letter-Books of the City of London — серія з 50 томів in folio, виконаних на пергаменті, що містять інформацію про питання, пов’язані зі сферою інтересів лондонського Сіті. Кожен том позначено відповідно літерою від А до Z, від AA до ZZ. За часом записи охоплюють період від перших років правління Едварда І (1272–1307 рр.) до майже кінця правління Джеймса ІІ (1685–1688 рр.). Більш ранні томи становлять особливий інтерес, оскільки містять чи не єдині свідчення про діяльність загальної ради міста та ради олдерменів Лондона у період до XV ст. Оригінали рукописів зберігаються в Лондонському міському архіві. Окремі статті укладено латинською, середньоанглійською, середньофранцузькою мовами та англо-нормандським діалектом останньої. Низку фрагментів із книг XIII–XV ст. вперше опублікував 1868 р. відомий англійський лексикограф, перекладач та антиквар Генрі Томас Райлі у праці «Меморіали Лондона...». В 1899–1912 рр. Реджинальд Р. Шарп видав англійський переклад 11 перших томів серії (від А до L). У нашій публікації вперше запропоновано переклад українською мовою невеликої частини тому Н, що охоплює період з 1375 до 1399 рр. Переклад зроблено за виданням Р. Р. Шарпа, проте для уточнення окремих моментів використано також видання Г. Т. Райлі та оригінальний рукопис із Лондонського міського архіву. Наведені фрагменти висвітлюють питання якості життя, санітарії, використання міського простору та контролю за правопорядком у тогочасному Лондоні. Цікавим видається зокрема опис тривалої боротьби міської влади проти забою худоби на ринках у місті та відповідно за чітку фіксацію дозволених місць для роботи м’ясників.
Keywords: Лондон; середні віки; якість життя; історична урбаністика; король Річард ІІ; переклад джерела