Набуте в перекладі: постмодерна архітектура у пізньорадянській Литві (City: History, Culture, Society, 2022)
Хоча в історіографії західної архітектури постмодернізм уже давно і широко досліджено, у Східній та Центральній Європі йому почали приділяти достатньо уваги лише нещодавно. Феномен постмодернізму розвивався за межами радянського світу, тож те, що так звана культурна логіка пізнього капіталізму перетнула кордони залізної завіси, — треба вважати наслідком глобалізації. З іншого боку, всесвітні тенденції збігалися в часі з вираженням архітектурою місцевих трендів: прагнення зберегти свою ідентичність, увага до контексту та розвиток архітектурних традицій. Радянські видання представляли постмодернізм як західне явище, але водночас зауважували, що воно може виявитися корисним і для місцевих архітекторів. Це не означало припрошення до імітації західних колег, а радше вказувало на певні архітектурні цінності, які набули всесвітньої ваги як у капіталістичному, так і в соціалістичному індустріальному світі. Стаття має на меті виявити, як відбувалося перенесення (пост)модернізму на місцевий литовський ґрунт у контексті максимального розвитку цієї тенденції в останні десятиліття радянської влади.
Keywords: модерна та постмодерна архітектура; модернізм; радянський модернізм