Мова масового архітектурного постмодерну (City: History, Culture, Society, 2022)
Протиставляючись архітектурі капіталістичного Заходу, нібито заплутаного в стилях, радянська архітектура заявляла про своє походження з соціальної сфери. Якщо простежувати внутрішню природу змін в архітектурі 1980-х років в СРСР, то це потрібно робити не через запозичену концепцію постмодернізму, а через аналіз розробок у проєктуванні його найбільш соціального прояву — масового житла. Досі радянська архітектура в першу чергу зводилась до еволюції стилів. Більш розширене прочитання зосереджується на переході від соцреалізму до складного дизайну середовища проживання людини після хрущовських реформ у будівництві. Однак і ця трансформація відбулася в рамках систематизації будівель, представленої загальносоюзною системою найменування типової архітектури, або Номенклатурою. Система, що впроваджувалась з 1947 року, присвоювала індекси типовим проектам усіх видів будівель; в ньому кожному типовому дизайну було виділено своє специфічне положення. Таким чином, Номенклатура могла б описати все середовище проживання людини. У середині 1980-х років система найменувань зробила подальші кроки, щоб задовольнити зростаючу диверсифікацію дизайнів шрифтів, призначаючи нові індекси, які були довшими та кодифікували більше параметрів, підриваючи власні географічні та тимчасові ієрархії. Різноманітність розглядалася як кількісна проблема, яку Номенклатура успішно вирішила. Він виявився достатньо гнучким, щоб послідовно приписувати індекс будь-якому — не обов’язково типу — дизайну. Хоча масове житло зникло з архітектурного дискурсу під час перебудови, стандартизована архітектура прожила найбільш плідний і систематичний період у своїй історії. Настільки всеохоплююча і вічна Номенклатура, тим не менш, розвалилася з падінням Радянського Союзу. Централізація дизайну виявила свою найважливішу передумову, яку в пострадянському світі неможливо було зберегти.
Keywords: номенклатура; система назв; систематизація; архітектурний постмодерн; централізація проектування; стандартизована архітектура; масове житло