ДАВНЬОРУСЬКІ БУДІВЕЛЬНІ МАТЕРІАЛИ У ПОХОВАЛЬНИХ КОМПЛЕКСАХ XVII–XIX ст. НЕКРОПОЛЯ СПАСА НА БЕРЕСТОВІ (ЗА МАТЕРІАЛАМИ ДОСЛІДЖЕНЬ 2018–2019 рр.) (City: History, Culture, Society, 2021)
У статті розглянуто процес використання давньоруських будівельних матеріалів у поховальних конструкціях доби Модерну на некрополі церкви Спаса на Берестові. Визначено основні періоди дослідження Спаського некрополя від 1914 до 2019 рр.За науковими звітами та публікаціями 1914–2003 рр. зібрано дані про поховання ХIІ–ХІХ ст., що містили давньоруські будівельні матеріали: плінфу та плити пірофілітового сланцю. Основну увагу зосереджено на інформації, отриманій авторкою статті під час науково-рятівних досліджень у 2018–2019 рр., де було зафіксовано дев’ять  поховань (XVII–XIX ст.) із частковим або повним огороджуванням небіжчика давньоруськими будівельними матеріалами. На сьогодні будівельні матеріали давньоруського періоду на території Спаського некрополя трапляються у вигляді частини поховальної конструкції, додаткових елементів у облаштуванні могили та у заповненні поховальних споруд. Зібраний та опрацьований комплекс матеріалів надає додаткові дані для реконструкції історичних подій, пов’язаних із занепадом та відбудовою церкви. Фіксування подібних поховальних конструкції, своєю чергою, також надає непрямі дані про традиції поховального обряду мешканців Печерського містечка та військових Київської фортеці у XVII–XIX ст. – прихожан церкви Спаса на Берестові.
Keywords: поховальна конструкція; будівельні матеріали; плінфа; некрополь; церква Спаса на Берестові; доба Модерну