РІВЕНЬ РОЗВИТКУ СУСПІЛЬСТВА ТА ФОРМИ ПОХОВАННЯ (ЗА МАТЕРІАЛАМИ СХІДНОЇ ЄВРОПИ ДОБИ РАННЬОГО ЗАЛІЗА) (City: History, Culture, Society, 2021)
У роботі проаналізовано поховальні обряди племен різних природних зон Східної Європи доби раннього заліза. Способи поводження з померлим були різноманітними. Щодо більшості пізньопервісних племен лісової зони інформації про поховальний обряд фактично немає. Можна припустити, що певні традиції не передбачали збереження решток небіжчика у будь-якій формі. У населення Лісостепу був розвинений культ предків, який полягав у шануванні їхніх решток. Тіло захоронювали у ґрунтових або курганних могильниках, на території поселення (у господарських або житлових спорудах, спеціальних могилах). Подеколи кістки померлого після виставлення зберігали на території поселення. Матеріали свідчать про архаїчні звичаї поводження з тілом небіжчика у племен лісової та лісостепової зон. У скіфів Північного Причорномор’я ці елементи не зафіксовано.
Keywords: Східна Європа; поховальний обряд; рівень розвитку суспільства; ранній залізний вік