ШРАМИ НА ТІЛІ МІСТА: МІСЦЯ ВБИВСТВ ЄВРЕЇВ В М. РІВНЕ ПІД ЧАС ГОЛОКОСТУ (City: History, Culture, Society, 2020)
Стаття присвячена висвітленню Голокосту в м. Рівне. Нажаль, крім розстрілів в урочищі Сосонки в листопаді 1941 р., інші випадки екстермінації євреїв в академічній л-рі висвітлені дуже мало, а деякі локації знищення не вказані. В сучасній історіографії Голокосту всі факти вбивства євреїв в Рівному ще не досліджені, що є своєрідною білою плямою. У спробі локалізувати такі місця, в статті наведені свідчення жертв (євреїв), спостерігачів (не євреїв), німців та поліцейських (катів).Першими жертвами нацистської окупації в місті стали жителі, що гинули через бомбардування та авіанальоти. Влітку 1941 р. євреї стали жертвами розстрілів. Їх початкова ліквідація відбувалася в контексті боротьби з «жидо-більшовизмом», коли вбивали тих, хто підтримував попередню владу та тих, хто був здатен очолити опір – чоловіків та інтелігенцію. Впродовж всього періоду німецької окупації євреї знаходили свою смерть в рівненських таборах військовополонених Шталаг 360, в місцевій в’язниці, в урочищі Видумка. Великим місцем вбивства та захоронення стала вул. Біла, куди звозили жертв звідусіль. Серед виявлених невідомих сторінок історії рівненського гетто – вбивство немісцевих віденських євреїв під час його ліквідації. Наявна ймовірність серед бранців гетто Рівного євреїв з Рівненського району.Члени судово-медичної експертизи НДК, що розслідували злочини окупантів в м. Рівне та Рівненській області дійшли висновків, що знищення цивільних громадян та військовополонених у м. Рівне провадилось шляхом масових розстрілів з автоматів та кулеметів, умертвління чадним газом, – у «машинах-душогубках», в окремих випадках людей живими закопували в могилах. Частину розстріляних людей, зокрема в кар’єрах біля с. Видумка, спалювали на зазделегідь підготовлених і пристосованих майданчиках. В багатьох випадках, зокрема на трупах з могил на вул. Біла виявлено сліди зовнішнього насильства, що свідчить про фізичне знущання над жертвами до їх смерті. Виокремлення точних кількісних втрат єврейського населення Рівного в названих локаціях – надважке завдання. Ми можемо оперувати лише 17,5 тис. розстріляних жертв Голокосту в Сосонках, однак в інших локаціях, де євреї були вбиті разом з українцями, поляками тощо – це зробити неможливо. Наведена раніше дослідниками інформація про кількість в 22–23 тис. вбитих під час Голокосту євреїв в місті, на наш погляд, з розвитком досліджень повинна бути змінена в бік збільшення.
Keywords: євреї; Голокост; Рівне; табори військовополонених; Сосонки; рівненська в’язниця; вул. Біла; урочище Видумка