ПОСТКАТАСТРОФІЧНИЙ МІСЬКИЙ ТЕКСТ: ЧИТАННЯ МІСТА В ПІСЛЯВОЄННІЙ СХІДНІЙ ТА ЦЕНТРАЛЬНІЙ ЄВРОПІ (City: History, Culture, Society, 2020)
У матеріалі автор звертається до багатоаспектної проблеми пам’яті – не тільки як складової соціуму, ай особливостей її функціонування в міському просторі. Представлено існуючі в науці трактування пам’ятіна фоні урбаністичних перетворень. Підкреслено складність та багатовимірність цього явища не тількив звичному методологічному полі, а й в літературній практиці. Література виступає як засіб акумуляціїпам’яті не дивлячись на зникнення чи знищення того чи іншого в міському просторі. Особливого значенняотримує травматичний досвід. На прикладі ХХ століття відображено різні кейси існування спогадів протрагічне минуле. Київ, Львів, Вроцлав, Калінінград та ряд інших міст у часи Другої світової війни зазналитрансформації звичного для себе ландшафту. Це було пов’язано як і з реаліями того часу так і політикоюстосовно певних груп населення, які зазнали утисків та знищення. Проаналізована практика роботи тавзаємодії з тією чи іншою складовою минулого, заходи урядових інстанцій. Після трагічних періодів пам’ять всвоєрідній манері була втрачена, кожне з вказаних міст регіону в той чи інший спосіб прийшло до поверненнята актуалізації цього досвіду в сучасному світі. При цьому важливою в цьому процесі є літературна практика,яка «повертає» та «відкриває» пам’ять міського простору. Складна тематика потребує залучення значноїкількості дисциплін аби сформувати об’єктивне бачення міського минулого.
Keywords: урбанізація; пам'ять; Східна та Центральна Європа; міський ландшафт