ЛЕОНІД СОЛОВЙОВ ЯК ДОСЛІДНИК ІСТОРІЇ ХЕРСОНА ДРУГОЇ ПОЛОВИНИ ХІХ СТОЛІТТЯ (City: History, Culture, Society, 2017)
Перед сучасною українською історичною наукою стоїть багато завдань, які потребують свого вирішення – серед них вивчення життя і діяльності видатних особистостей та звичайних людей, історія окремих міст і регіонів України. У статті здійснена спроба показати особливості дореволюційного минулого міста Херсон з позиції його корінного жителя, інженера, краєзнавця і мемуариста Л. П. Соловйова. Автором було опрацьовано 53 справи з “Личного фонду Соловьева Леонида Петровича (1909-1977), инженера” (Р-944), які зберігаються в Державному архіві Херсонської області,  серед яких – фотоальбоми, зокрема “Херсонский морской порт”, “Наводнение в Херсоне”, різноманітні краєзнавчі матеріали і власне мемуари. На основі проведеної роботи було відтворено біографію краєзнавця, з’ясовано, що він народився у 1909 році в сім’ї службовця Херсонського морського торгового порту, навчався у гімназії, потім у Херсонській будівельній професійній школі, закінчив Ростовський політехнікум водних шляхів сполучення і заочне відділення Ленінградського інституту інженерів водного транспорту, після чого був прийнятий до Херсонського морського порту, де і працював майже все життя. Незважаючи на те, що основною метою його спогадів визначено збирання матеріалу з історії будівництва і роботи порту, багато уваги в них приділено історії міста. Мемуарист пише, що до революції Херсон (який він свідомо пам’ятає з 1914 року) був невеликим, тихим, спокійним, провінційним містом, яке вело розмірене життя. Соловйов надає характеристику місцевості і архітектурним пам’яткам, наводить дані з дореволюційної топоніміки міста, аналізує соціальний склад його населення, релігійне та культурне життя, освіту та систему охорони здоров’я, розвиток промисловості та будівництва. Автор статті зауважує на важливості мемуарів Л. П. Соловйова як цінного джерела з історії рідного міста, яке варто вивчати та аналізувати, оскільки ці дані можуть внести нові корективи в розуміння історичних подій, що мали переломний характер, і які вплинули на історію в цілому
Keywords: мемуари, краєзнавець, історичне минуле, місто Херсон, історичні джерела