“НАЦІОНАЛЬНІ ІСТОРІЇ” ПОЛІЕТНІЧНИХ МІСТ ПІВДЕННОУКРАЇНСЬКОГО ФРОНТИРУ ІМПЕРСЬКОГО ПЕРІОДУ (City: History, Culture, Society, 2017)
В статті аналізуються як практики написання “національних історій” міст Південної України,  коли минуле того чи іншого населеного пункту розглядається під кутом зору певного етносу, так і намагання долати обмеження, викликані таким підходом. Автор зазначає, що в історіографії кінця ХХ – початку ХХІ ст. простежується тенденція посилення уваги до історії окремих етносів у “міському просторі” регіону, до вивчення внеску тієї чи іншої етнічної спільноти у розвиток окремого міста. Констатується, що теза про поліетнічність і навіть мультиетнічність “міського простору” Південної України стала хрестоматійною і застосовується майже всіма дослідниками міської історії регіону. Проте це не означає, що кожен із цих дослідників розглядає Південь як фронтир, а південні міста — як “форпости” на ньому. Це тим більше це не означає, що науковці одностайні в сприйнятті міст Півдня як “плавильних тиглів”, що нівелювали національні особливості городян, замінюючи їх іншими ідентичностями.Автор підкреслює, що тоді як в багатьох випадках при створенні “національних історій” те чи інше південноукраїнське місто розглядається як унікальне (причому часто без належного співвіднесення цієї унікальності з ситуацією в інших містах), з’являється усе більше досліджень, в яких розвиток конкретного міста (і, відповідно, його певної етнічної громади) розглядається з перспективи загального процесу урбанізації. Зазначено, що набуває все більшого поширення підхід до минувшини Південної України як до історії Степового Кордону, фронтиру, який значною мірою є розвитком і перенесенням на місцевий ґрунт ідей Ф. Д. Тернера. Саме таким підходом керується редколегія альманаху “Фронтири міста”, яка ставить в центр своєї уваги міста степового простору Східної Європи як складного етнокультурного черезсмужжя. Концептуально важливо, що часопис не обмежується висвітленням “фронтирності” одного міста, тим самим вписуючи історію Південної України у більш широкий контекст. Показовим прикладом застосування такої концепції на південноукраїнських теренах, став міжнародний міждисциплінарний проект “Чорне море і його міста-порти, 1774-1914. Розвиток, конвергенції та зв’язки зі світовою економікою”, підготовка і реалізація якого детально проаналізовано автором у запропонованій статті
Keywords: фронтир; міська історія; історіографія; південь України