(untitled) (City: History, Culture, Society, 2019)
Складна міжнародна ситуація й постійна загроза війни примушували короля і шляхту приділяти проблемі оборони держави і її кордонів особливу увагу. Її обговорення часто виносилося на сеймові засідання, зокрема питання про оборону та порядок у містах. Відповідальність за зміцнення обороноздатності міст часто покладалася не лише на міщан, а й на представників шляхетського стану, на старосту чи підстаросту. На сеймах Речі Посполитої розглядалися питання щодо побудови та укріплення міських мурів, башт і валів, щодо заходів, які б запобігали їхньому руйнуванню, щодо забезпечення міст усім необхідним для протидії ворожим нападам. Сеймові конституції не лише звільняли міста від окремих податків з тим, щоб кошти було використано для зміцнення міських мурів, а й захищали їх від можливого шляхетського свавілля. За рішеннями сейму прикордонні міста мали бути забезпечені всім необхідним для оборони відповідно до думки гетьманів та військових депутатів, а шляхта, що прибувала до міст зі своїми жінками в пошуках захисту, мала мати з собою зброю і провіант на півроку, інакше до міста їх не пускали. Сейми прописували і обов’язки міст у разі війни та їх долученість до формування посполитого рушення. Насамперед, це був припис акуратно виконувати підводну повинність і постачати все, що було б необхідно війську. Ще конституція 1477 р. визначала для міст обов’язок виставляти до посполитого рушення піхотинців, однак не регламентувала їх кількості. Постанова сейму 1544 р. і більш пізні встановлювали відповідність між майновим станом міста і міщан, і воїнами, яких вони мають виставити до війська (озброєного вершника, пехотинця тощо). Натомість маршалок посольської ізби мав подавати окремий список міст, які потребували захисту. Разом із тим, підсумовуючи, автор зазначає, що, незважаючи на складну міжнародну ситуацію XVI – першої половини XVII ст. більшість сеймових постанов мали конкретного адресата і були звернені лише до окремих міст. Системно питання розвитку і зміцнення міст на сеймах практично не порушували.