(untitled) (City: History, Culture, Society, 2019)
У статті здійснюється джерелознавча критика приватних паперових бон – грошей, які випускалися окремими організаціями для забезпечення власних розрахункових операцій і мали обіг в українських містах у 1917–1921 рр. Визначаються її особливості та відмінність від критики загальнодержавних грошових знаків. Аналізуються зовнішні ознаки аверсу і реверсу бон (геральдичні, орнаментальні, емблематичні, сфрагістичні, неографічні, хронологічні та метрологічні). Зазначено, що оформлення приватних паперових грошей відрізняється від оформлення державних низкою особливостей. Приватний (внутрішній) характер емісій, нелегальність випусків, тимчасовість і необов’язковість грошового обігу, обмежені технічні ресурси зумовили відсутність на більшості бон гербів і геральдичних знаків. Ті ж винятки, що трапляються, свідчать про лояльність або підпорядкованість емітента певній владі. Орнаментальні ознаки характеризуються максимальною простотою, що не є властивим для державних грошових знаків. Паперові бони не містять іконографічних і філігранних елементів, для них типовим є використання емблем, печаток та текстових позначок, з інформацією про організацію-емітент, її гарантії, можливість використання емісій у внутрішньому грошовому обігу. Підписи, серійні номери і печатки (сфрагістичні та неографічні ознаки) є головними показниками дійсності бон та знаходження їх в обігу. Сфрагістичні ознаки допомагають встановити місце проведення емісій, організацію-емітент, масштаби обігу грошей, час друку і строки обігу. Неографічні – говорять про мову та орфографію тексту бон. Аналіз тексту свідчить про діяльність емітентів, місце, період і причини випуску грошей, умови їхнього використання, можливість та хід вилучення з обігу. За сфрагістичними та неографічними ознаками можна судити про авторитет емітента серед користувачів бон, а отже, про місце і роль емісії серед інших грошових випусків досліджуваного періоду. Хронологічні елементи засвідчують тимчасовість обігу бон, для них, на відміну від державних грошових знаків, більш характерним було позначення не року випуску знаків, а терміну дії. Метрологічні ознаки надають інформацію про шляхи походження назв приватних паперових грошей, вказують на тимчасовість і внутрішній характер грошового обігу Дрібні номінали бон є показником того, що вони використовувались переважно як розмінні знаки.