(untitled) (City: History, Culture, Society, 2018)
У статті проаналізовано дані книг щотижневих видатків міста Львова. З’ясовано, що упродовж 1577–1583 рр. з міської каси виділялися кошти, які були витрачені на подарунки, передусім, вино, елітну львівську рибу, східні товари, коштовні вироби із срібла і золота. Зазначено, що у Львові другої пол. XVI ст. дар вина був невід’ємною частиною міської політики. Автор виокремлює витрати на: 1) вино, що відправляли на сейм та королівський трибунал; 2) вино для привітання найповажніших осіб Речі Посполитої під час їхнього приїзду чи проїзду через місто (короля, воєводи, єпископа, каштеляна тощо); 3) вино для так званих «своїх» осіб – руського та подільського воєводи, львівського старости, земських та гродських суддів Руського воєводства; 4) вино для привітання з одруженням чи народженням дітей поважних осіб держави. Зазначено, що подарунки грали важливу роль у підтриманні соціальної і політичної мережі міста, за їхньою допомогою міській спільноті вдавалося вирішувати різноманітні проблеми, і підтримувати свою честь і репутацію. Автор намагається підтвердити ці тези конкретними фактами. Наприклад, констатовано, що за період 1577–1583 рр. в книгах міських видатків згадується про три поїздки львівськіх райців на засідання сейму. З’ясовано, що загальні витрати на поїздку до Варшави у грудні 1579 р. становили 1002 зл. 8 ½ гр. Автор не виключає можливості, що одним із наслідків поїздки могло бути надання Стефаном Баторієм Львову привілею на стягування податку з лимонів та вина, що привозилися до міста. Під час поїздки на сейм у 1582 р. на подарунки, подорож, впригощання вином, оплату проживання львівські райці витратили із міської казни 1212 зл. 12 гр. Наслідком поїздки стало скасування поборового мита, яке король і сейм встановили для збору грошей на продовження війни з Московією. На основі аналізу наявних відомостей автор встановлює, що львівські райці підтримували тісні зв’язки із найвищими посадовими особами Речі Посполитої та іншими репрезентантами своїх інтересів і за допомогою дарунків і представницьких видатків впливали на становище і статус свого міста.