(untitled) (City: History, Culture, Society, 2026)
На основі аналізу наукових праць, аналітичних звітів, журналістських ретроспектив і нормативних документів у статті запропоновано соціально-історичну періодизацію розвитку ІТ-підприємництва в Україні з 1991 року до початку 2020-х років. Дослідження спирається на методи соціальної історії, що дозволяє розглядати ІТ-підприємництво не лише як економічну або технологічну діяльність, а як частину ширших соціальних трансформацій. У центрі уваги перебувають не лише кількісні показники зростання галузі, а передусім зміни у способах організації праці, професійних практиках, формах взаємодії та соціальних уявленнях. У межах запропонованої періодизації виокремлено п’ять основних етапів, що відображають послідовну еволюцію ІТ-підприємництва в Україні. Вони охоплюють перехід від поодиноких ініціатив і перших ІТ-фірм 1990-х років, які діяли в умовах інституційної невизначеності та обмеженого доступу до ринків, до формування у 2010-х роках структурованої індустрії з усталеними організаційними моделями, розвиненою спільнотною інфраструктурою та зростаючим продуктовим сегментом. Простежується зміна логіки підприємництва — від сервісно-орієнтованих моделей до появи компаній, що створюють власні технологічні продукти й інтегруються у глобальні виробничі ланцюги. Фокус статті зосереджено на кількох взаємопов’язаних вимірах: еволюції організаційних структур ІТ-компаній, трансформації професійних ролей і моделей праці, становленні внутрішньої культури ІТ-галузі, а також формуванні зовнішніх уявлень про ІТ-фахівців як окремий соціальний прошарок. Показано, що розвиток ІТ-підприємництва в Україні відбувався нерівномірно та значною мірою визначався поєднанням глобальних ринкових впливів і внутрішніх соціальних чинників, зокрема професійної самоорганізації та горизонтальних зв’язків усередині спільноти. Запропонована соціально-історична періодизація не претендує на остаточність, однак створює аналітичну рамку для подальших досліджень історії ІТ-підприємництва в Україні та може бути використана для поглибленого аналізу окремих етапів, практик і соціальних трансформацій, пов’язаних із розвитком цифрової економіки.