(untitled) (City: History, Culture, Society, 2026)
У статті проаналізовано історію формування та розвитку колекції Хмельницького обласного художнього музею (ХОХМ) упродовж 39 років його існування в умовах постійної соціально-політичної та культурної турбулентності. Розглянуто етапи становлення музею від радянської моделі художньої інституції до першого в незалежній Україні державного музею сучасного українського мистецтва. Особливу увагу приділено зміні концепції комплектування фондів, ролі музейних фахівців у формуванні колекційної стратегії, а також основним джерелам поповнення збірки: державним закупівлям, міжмузейному обміну, виставковій діяльності, артрезиденціям, симпозіумам і дарам митців та колекціонерів. Окреслено значення ХОХМ як репрезентативної платформи для дослідження та музеєфікації процесів українського мистецтва ХХ–ХХІ століть. Проаналізовано трансформацію інституційної моделі музею у 2010–2020-х роках, зокрема в контексті диджиталізації, кураторських та освітніх практик, а також діяльність музею під час повномасштабної війни як соціально-реабілітаційного та культурного осередку. Доведено, що послідовність обраної стратегії, відкритість до змін і фокус на сучасному українському мистецтві забезпечили інституційну сталість і фаховий авторитет ХОХМ.