(untitled) (City: History, Culture, Society, 2017)
У статті розглядається проблема впливу радянізації та декомунізації на урбаністичне середовище населених пунктів сучасної Тернопільської області: міст Тернопіль і Заліщики та містечка Скала-Подільська. Дається детальний аналіз змін, що відбулися у 1939-1991 рр, в їх архітектурному вигляді. Констатовано, що якщо Заліщики та Скала-Подільська певною мірою зберегли унікальну, довоєнну забудову центру, втративши кілька основних пам’яток, логічне міське планування, ліплення і декор на фасадах, то Тернопіль втратив своє історичне осердя фактично повністю, перетворившись у типове соціалістичне місто з шаблонною радянською забудовою. Визначено причини, що обумовили руйнування, перепланування чи реконструкцію архітектурних ансамблів та релігійно-культових об’єктів на теренах Тернопілля: 1. ідеологічна (ідеологічними противниками радянського режиму ставали статуї святих, меморіали та могили учасників українських визвольних змагань тощо; їх, як пам’ятки, що мають національно-культурне чи релігійне навантаження, знищували); 2. репресії, розгорнуті комуністичним режимом, та намагання приховати їхні результати (входи в окремі підземні приміщення Тернополя знищені, оскільки стали братськими могилами в’язнів міської тюрми (1941 р.)); 3. неможливість подальшої експлуатації внаслідок “непоправної шкоди”, завданої військовими діями, брак коштів на відбудову або відсутність економічно обґрунтованої потреби для експлуатації об’єкту (так, у Тернополі на місті напівзруйнованого під час війни костелу побудовано універмаг); 4. пристосування об’єкту для виконання нових функцій (Єзуїтський костел у Тернополі у післявоєнний період перебудовано в приміщення швейної фабрики); 5. людський фактор, коли руйнування пам’яток відбувалися внаслідок особистої ініціативи або пасивної позиції партійних функціонерів, ”трудових колективів” та населення міст взагалі. Окрема увага приділена питанню відбудови чи реконструкції архітектурних пам’яток та усуненню тоталітарних символів у рамках процесу декомунізації 1991 р. – початку ХХІ ст. Зазначено, що станом на 2016 р. у Тернополі фактично не залишилося жодної пам’ятки, яка б мала комуністичне ідеологічне навантаження.