(untitled) (City: History, Culture, Society, 2017)
У статті проаналізовано практичне застосування Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» на прикладі перейменувань урбанонімів міста Харкова. Ретроспективно висвітлено трансформацію харківської топоніміки. Охарактеризовано основні масові перейменування міських вулиць, які відбулися у 1894 та 1936 роках. Встановлено, що головною метою перейменувань 1894 року стало упорядкування міської топонімічної мережі, позбавлення її численних повторів. Перейменування 1936 року були направлені на зміну міського культурного простору відповідно до більшовицької ідеології. Викриття злочинів комуністичної доби наприкінці 1980-х – початку 90-х років призвело до перших змін в урбанонімічному середовищі Харкова. Проте процес перейменувань не став тоді масовим. Основна увага у статті приділена процесу декомунізації міської топоніміки Харкова у 2015-2016 роках, який відбувався у три етапи. Висвітлено участь громадянського суспільства у розробці проекту перейменувань та взаємодії з мерією й органами державної влади. Проаналізовано списки топонімічних змін, що були запропоновані органами місцевого самоврядування та Харківською обласною державною адміністрацією, виявлено загальні тенденції та підходи у топонімічній політиці цих інституцій. Встановлено основні джерела номінації урбанонімів, графічно подано їх кількісний склад. Аналіз здійснених перейменувань засвідчив різні підходи у формуванні урбанонімічного середовища Харкова. Автор зазначає, що у мерії демонстрували тенденцію до консервації наявного топонімічного ландшафту, що проявилось у низці псевдоперейменувань, схилялися до збереження наявних назв, а де неможливо було уникнути перейменувань, віддавали перевагу нейтральним назвам. В обласній адміністрації ставку зробили на національно-патріотичний дискурс, додавши у міський топонімічний простір імена героїв АТО, Небесної Сотні, борців за українську державність у ХХ столітті, символічні назви, що до певної міри гармонізувало топонімічний простір міста.