(untitled) (City: History, Culture, Society, 2017)
У статті розглядаються зміни на топонімічній карті Кам’янця-Подільського протягом 20-х років ХХ – початку ХХІ ст., які пов’язані з процесами комунізації урбанонімів у радянський період та їхньої декомунізації в період незалежності України, у тому числі за Законом України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та заборону пропаганди їх символіки». Зазначено, що процес формування топонімії міста є складним та безперервним, він несе на собі відбитки різних історичних епох, через які проходить у своєму розвитку населений пункт. У радянський період було здійснено близько 200 найменувань і перейменувань (42,5% і 57,5% відповідно). Зміни в топонімії міста проводилися за ідеологічними критеріями: топонімічні об’єкти отримували назви, пов’язані з революційними подіями, діячами компартії. Українська історія та її постаті рідко знаходили місце на топонімічній карті міста. З проголошенням незалежності України розпочався новий етап у формуванні топонімії Кам’янця-Подільського, коли відбувалося, передусім, відновлення історичних назв вулиць, а деяким об’єктам ХХ ст. було надано імена видатних українських діячів, життя та доля яких були пов’язані з містом. Водночас залишалася частина урбанонімів, які несли ідеологічне навантаження комуністичного режиму. З прийняттям у 2015 році низки законодавчих актів щодо декомунізації, цей процес торкнувся й топонімів Кам’янця-Подільського. Перейменуванню підлягали 44 вулиці та провулки, однак на момент підготовки статті було прийнято рішення про зміну назв тільки шести вулиць зі згаданого списку. На думку авторів процес декомунізації урбанонімів Кам’янця-Подільського не в останню чергу гальмувала громадськість, яка виступала проти цього у зв’язку з необхідністю внесення змін у документи. Підсумовуючи, автори відзначають, що перелік нових найменувань вулиць засвідчує, що процес декомунізації поєднався з увічненням пам’яті тих, хто загинув на Майдані чи в ході російсько-української війни на Сході України.