(untitled) (City: History, Culture, Society, 2023)
Статтю присвячено поселенню латенської археологічної культури на горах Галіш і Ловачка поблизу м. Мукачеве (Україна), яке є одним із найважливіших комплексів давніх кельтів у Верхньому Потиссі. Метою статті є визначення місця Галіш-Ловачки в системі кельтських поселень Центральної Європи. Досліджуване поселення безсистемно розкопали археологи-аматори на зламі ХІХ–ХХ ст., після чого культурний шар пам’ятки руйнувався через сільськогосподарські та будівельні роботи. Лише наприкінці 1980-х були професійні розкопки невеликої частини пам’ятки. Розмір поселення і характер виявлених на його території знахідок засвідчують його суттєве регіональне значення. Знайдені металеві предмети, які віддзеркалюють високий соціальний статус власників, залишки металургійного та металообробного виробництва, а також сліди виготовлення монет доводять, що Галіш-Ловачка була центром політичного та економічного життя прилеглих територій. Хоча поселення не досягло рівня ранньоміської структури (опідума), його можна класифікувати як аграрноремісничий і політичний осередок, аналогічний до інших подібних поселень у Центральній Європі середньолатенського часу (Розельдорф, Немчице, Нова Цереква тощо).